Format For College Admission Essay Scott Russell Sanders Essays On Friendship Source Code Critical Analysis Essay Child Abuse Psychology Essay Rubric Writing Opinion Essay British Council

Zielono w kuchni

jedzenie

Kulinarne wariacje z zielonymi produktami znane są na całym świecie. Nic piękniej nie wygląda na stole niż kolorowe, świeże warzywa i owoce. Tylko skąd wziąć zdrowe, nie pryskane warzywa… no i owoce bez pestycydów?

Jest na to rada – trzeba mieć swój ogród, gospodarstwo i dużo czasu.

Co zrobić jeżeli mieszkamy w mieście i mamy dostęp jedynie do warzyw i owoców z supermarketu?

Można hodować własne zioła w doniczkach na oknie  kuchennym. 

Można z odciętych końcówek warzyw  wyhodować potrzebne nam, zielone części. Bardzo szybko  rośnie por, posadzony do wilgotnej ziemi.

Mamy sposób, żeby rośliny kuchenne szybko i pięknie rosły!

Można podlać je roztworem z soku z jęczmienia. Dostaną wielki zastrzyk minerałów i witamin i odwdzięczą się pięknymi, szmaragdowymi liśćmi. 

Natka pietruszki, seler, por, to tylko niektóre z warzyw, które możemy wyhodować sobie sami.

jedzenie

A co zrobić, jeżeli nie mamy czasu ani miejsca na domową hodowlę?

Wtedy warto sięgnąć po ekstrakt z trawy jęczmiennej – ale nie po siano! Kiedy traficie w sklepie na siano jęczmienne – nie próbujcie tego pić! 

Ludzie nie posiadają 4 żołądków jak krowy i nie mogą strawić siana, ani nawet świeżej trawy. Jeżeli macie juz w kuchni taki specyfik, to jak najszybciej podlejcie nim domowe kwiaty, odwdzięczą się pięknym wzrostem i żywymi kolorami.

Ekstrakt w trawy jęczmiennej lub rozkruszona chlorella są wspaniałymi, naturalnymi barwnikami spożywczymi. 

Po dodaniu ich do ugotowanego ryżu czy ziemniaków zmieniają kolor potrawy na ciemno zielony lub szmaragdowy.

W zależności od potrzeb można barwic na zielono wiele koktajli i shake’ow. Doskonały jest też do jogurtu dla dzieci.

Chlorofil zawarty w produktach nie tylko sprawia, że potrawy nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. 

Chlorofil odnawia krew, przeciwdziała próchnicy, uzdrawia nasze komórki, odkwasza organizm, likwiduje zły zapach z ust, zabija candide.

Koktajle z dodatkiem soku z młodego jęczmienia czy rozkruszonej chlorelli nabierają nowego wymiaru – są nie tylko piękne, ale i bardzo zdrowe!

cropped-jecz-2.png

Na zachodzie modne są Green Shoty – czyli zielone strzały ulubione przez świadomych przedsiębiorców pędzących na spotkanie. 

Zamiast zakwaszającej kawy wybierają szybki łyk soku z jęczmienia i biegną dalej. A składniki odżywcze, które wchłaniają się już w ustach dodają im witalności i siły na kilka godzin.

Przepis, jak przyrządzić sam, naturalny  sok z młodego jęczmienia:

– Przygotowujemy niewielki shaker (przy zakupie  jęczmienia, można domówić specjalny kubek)

– wsypujemy płaską łyżeczkę ekstraktu z młodego  jęczmienia

– dolewamy zimnej wody – do połowy kubeczka

– zamykamy dokładnie (żeby kliknęło)

– energicznie wstrząsamy, żeby powstała piękna pianka