
Mówi się, że „starych drzew się nie przesadza”, albo: „Starość nie radość”, a… może by spróbować zaprzeczyć tym „mądrościom”?
Dlaczego seniorzy nie mieliby się czuć wspaniale i zdrowo? Dlaczego nie mieliby spróbować nowych nawyków jakimi jest zdrowe odżywianie?
Ale zaraz powiecie: no tak…zdrowe odżywianie się jest drogie, a emerytury takie niskie… Być może znajdziemy na to radę.
Owszem, starsi ludzie mogą mieć problemy z wyjściem z domu, żeby codziennie dostarczać sobie świeżych warzyw i owoców. Owszem, bio produkty są jeszcze ciągle dosyć drogie i przygotowanie z nich wartościowego posiłku może przekraczać możliwości finansowe niektórych seniorów.
Jednak jak dużo oni wydają na lekarstwa, których można by było uniknąć? Gdyby tylko zaczęli wcześniej…ale nic straconego! Każdy czas jest dobry na rozpoczęcie zdrowego odżywiania.
Jak ważna jest dobra dieta dla seniora?
Z biegiem czasu cały organizm człowieka spowalnia i zmiany te nie omijają przewodu pokarmowego. On pierwszy daje znać o nawykach żywieniowych nie świadomej, “beztroskiej” młodości.
Trudniej trawiony pokarm przesuwany jest wolniej do jelit, gdzie składniki odżywcze nie są już przyswajane tak dobrze jak kiedyś. Potrzebna jest zmiana diety. Jednak warto postawić na naturę.
Dieta dla seniora zwykle bywa nieco inna niż dla nastolatka, jednak przyzwyczajenia biorą górę. Seniorzy zwykle narzekają na złe samopoczucie, łamanie w kościach, bóle głowy.
Sądzą, że starość ma swoje prawa i często przyzwyczajają się do tych niekomfortowych sytuacji. Nie prawda! Wystarczy zacząć odrobinę zmieniać dietę, żeby żyło się lżej i nawet bardziej radośnie.
Do zwykłej diety dodajemy 2 lub 3 koktajle z soku z młodego jęczmienia. Dlaczego sok z jęczmienia? ponieważ:
– jest łatwo przyswajalny – wchłania się już w jamie ustnej i odżywia wszystkie 70 bilionów komórek
– jest łatwo strawny – prawdziwy sok z młodego jęczmienia (sproszkowany ekstrakt) nie ma błonnika i jest bardzo łatwo trawiony
Uwaga na mieloną trawę jęczmienną!
Dostępne jest w sprzedaży siano, które zawiera błonnik i absolutnie nie jest trawione przez organizm ludzki, a do tego uszkadza kosmki jelitowe i powoduje ich owrzodzenia.
Jego zaletą jest niska cena, za którą płaci się później zdrowiem i czasem.
– jego bezstresowa hodowla daje pewność, że nie zawiera glutenu
– odkwasza organizm i tym samym pomaga mu w samoleczeniu
Czy rzeczywiście konieczna jest specjalna dieta dla seniora?
Z upływem lat organizm człowieka pracuje coraz wolniej. Niekorzystne zmiany nie omijają układu pokarmowego. Zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej więc trawić pokarm.
Następuje zwolnienie perystaltyki jelit, kosmki jelitowe stają się krótsze i szersze, zmienia się też mikroflora jelita grubego, składniki odżywcze są więc gorzej przyswajane.
Jeśli więc nie dostosuje diety do tych nowych warunków, grożą im dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale też ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych.
Możesz zrobić to sam – to jest proste!
Nie tylko brak pieniędzy zmusza seniorów do jedzenia tego, co oferuje mu sklep tuż za rogiem. Nierzadko słuszny wiek i choroby nie pozwalają na długie spacery na pobliski targ oferujący świeże warzywa i owoce.
Przeszkodą może być także brak sił i chęci do przygotowywania sobie pełnowartościowych posiłków. Dostępność gotowych, przetworzonych dań czasami jest kusząca. Wystarczy tylko włożyć do mikrofalówki i obiad gotowy.
Do tego, chodząc rzadko na zakupy, osoby starsze wybierają produkty o przedłużonej dacie ważności i przydatności do spożycia, co wiąże się bezpośrednio z ilością konserwantów zawartych wewnątrz produktu.
Do tego dochodzi jeszcze kilka trudności dotyczących żucia i rozdrabniania pokarmu i mamy cały obraz tego, na co niektórzy seniorzy są skazani przy wyborze diety.
Ale właściwa dieta jest możliwa i to jest prostsze niż się wydaje!

Wystarczy mieć w domu pudełko sproszkowanego soku z młodego jęczmienia, wodę i szejker i mamy gotowe, pełnowartościowe danie dla dziadka i babci.
Przygotowanie koktajlu trwa kilkanaście sekund, nie wymaga stania przy „garach”, chodzenia do odległego sklepu ze zdrową i drogą żywnością, częstego wynoszenia śmieci ani mycia naczyń.
Jednym kubkiem cudownego napoju z młodego jęczmienia można wzbogacić nasz obiad jak talerzem warzyw i owoców.
Oczywiście, zielony koktajl nie zastąpi codziennego spożywania innych produktów, ale jest cudownym uzupełnieniem diety naszych seniorów.
Co znajdziemy w soku z młodego jęczmienia?
Młody jęczmień, w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza.
Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Odkwasza, czym niweluje środowisko potrzebne do rozwoju chorób.
Jest 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, najbardziej całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym.
Młody jęczmień ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B.
Co jeszcze, oprócz zdrowia dają zielone produkty?
Czując siłę i radość życia, które silnie dostrzegamy już po kilku tygodniach picia zielonego, czujemy potrzebę podzielenia się tym wspaniałym stanem z naszymi bliskimi i sąsiadami.
A więc wyruszamy na spacer, sięgamy po telefon… zaczynamy spotykać się z ludźmi i mówimy o swoich radościach. Czy zielone produkty uzdrawiają nie tylko ciało, ale również relacje?
Cóż może być lepszego dla seniorów, niż radość życia i poczucie bycia w społeczności. Niektórzy tworzą zielone koła, spotykając się i popijając zielone koktajle.
Jak pisała Malwida von Meysenbug: Wielka dusza powinna mieć w sobie nieprzebierane źródło miłości, która ją utrzymuje zawsze młodą i świeżą pomimo, że zewnętrzna powłoka starzeje się.
Możemy sprawić, aby nasi rodzice i dziadkowie czuli się dobrze i zdrowo – żyli jak najdłużej!