Jęczmień

Zielony napój i to budulec dla zdrowych komórek i wymiatacz toksyn dla naszych organizmów.

Wyciąg z jęczmienia przynosi ulgę w wielu nie dobrych stanach i chorobach. Działa prewencyjnie przeciwko odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń, niweluje niedokrwistość (anemię), jest skuteczny w uzdrawianiu nieżytu żołądka, chorób wrzodowych i zapalenia trzustki. 

Natomiast chlorella usuwa z naszego organizmu bardzo szkodliwe toksyny, które codziennie sobie aplikujemy (kosmetyki, przetworzone jedzenie, zatruta woda i powietrze).

Ale musimy pamiętać, że zarówno sok z jęczmienia jak i algi to niezwykłe, ale pokarmy – naturalne, roślinne pokarmy, które pomagają naszemu organizmowi osiągnąć stan zdrowia i utrzymać go. 

Dają siłę do samouzdrawiania. Każdy organizm zdolny jest do samouzdrawiania, jednak ludzie nie dostarczają mu prawdziwych substancji odżywczych, budulca, dzięki któremu tworzyłby nowe, zdrowe komórki. 

Zatrute chemią środowisko i nie odpowiednie  jedzenie nie pozostawia naszym organizmom wyboru – żeby żyć muszą pobierać substancje odżywcze z samych siebie… Podajmy im źródło zdrowego pokarmu, z którego będą mogły korzystać i nie zatruwajmy się chemicznymi lekarstwami.

JAK DZIAŁA SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA?

Skuteczny przeciw zaparciom

Odpowiednie jedzenie, dobry odpoczynek i dobre wypróżnianie są potrójnym barometrem zdrowia. Jeśli nie są w porządku, nadejdzie nie dobry stan, choroba.

Trwające długo zaparcia prowadzą do braku apetytu, bólów głowy, zawrotów i zaburzają spokój. Ofiara zaparcia ulega zmęczeniu i niestabilności psychicznej. Powtarzające się zaparcia u ludzi starczych niż 40 lat są także skutkiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej aktywności, sprawności całego ciała. 

Aktywne składniki zielonego ekstraktu (przede wszystkim potas) wspierają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięsnie zwieracza odbytu. Starsi ludzie i osoby z częściową nie wydolnością żołądka i jelit mają problemy z błonnikiem w warzywach. 

Prawdziwy sok z jęczmienia nie zawiera błonnika i stanowi dla nich znaczącą pomoc.

Niedokrwistość (anemia)

W przybliżeniu jedna czwarta kobiet cierpi na niedokrwistość albo ma do niej skłonności. Wśród mężczyzn po pięćdziesiątce liczba anemików przewyższa nawet liczbę kobiet z niedokrwistością. 

W ostatnim czasie niedokrwistość występuje także u chłopców w średnim wieku szkolnym. Błędem jest mylenie symptomów z przeciążeniem. Dlaczego przyjmowanie dużej ilości białek zwierzęcych powoduje, na przekór, częstsze występowanie niedokrwistości? 

Do tworzenia krwi organizm potrzebuje jonów żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego i białka. Nawet produkty żywnościowe naturalnie bogate w witaminy niewiele dokonają, jeśli poddamy je obróbce cieplnej. 

Witaminy niszczy się podczas gotowania, żelazo przemienia się w trudno wchłaniany tlenek. Używanie preparatów ze zredukowanym żelazem nie wystarczy. 

Ponieważ prawdziwy sok z jęczmienia zawiera żelazo związane organicznie, jest ono natychmiast wchłaniane w układzie trawiennym.

Ulga w innych schorzeniach

Zielony napój przynosi ulgę w wielu rożnych nie dobrych stanach i chorobach. Wysoka koncentracja potasu jest korzystna zwłaszcza w przypadkach chorób serca i układu krążenia oraz schorzeń wątroby, przy których przepisywane zwykle leki wpierają wydalanie potasu w takiej mierze, ze niekiedy zagraża to zdrowiu człowieka. 

Wysoka zawartość chlorofilu jest niezwykłe skuteczne przeciwko zewnętrznym i wewnętrznym stanom zapalnym. Do tych stanów należy podchodzić poważnie, ponieważ często wiążą się z rakiem.

Wspiera organizm w pozbyciu się chorób takich jak rak.

W grupie myszy z rakiem, którym podawano ekstrakt z jęczmienia, doszło do zaskakująco pozytywnego przebiegu choroby. Celem badan było stwierdzenie, który składnik wyciągu ma działanie przeciwrakowe. 

W ten sposób doszło do odkrycia, ze komórki rakowe skutecznie powstrzymuje rozpuszczone w wodzie białko zawierające enzym SOD. Zdumiewające działanie SOD zostało potwierdzone także w USA, gdzie enzym został w warunkach klinicznych podany pacjentom z rakiem w celu zapobieżenia ubocznym skutkom radioterapii. 

Najważniejszą właściwością w walce z rakiem jest wzmacniający i harmonizujący wpływ napojów z trawy na organizm jako taki. Zielone napoje nie są lekiem likwidującym wirusy czy komórki rakowe. Są wspaniałym pożywieniem wspierającym jedynego prawdziwego mądrego   – to  nasz organizm, a raczej nasz system immunologiczny. 

Nauka może się zapracować w poszukiwaniu przeciwrakowych mechanizmów i substancji, a mimo to nie wytworzy nic tak doskonałego jak immunologiczny. Dlatego to najlepsze, co możemy zrobić w pozbyciu się (i prewencji) rożnych chorób takich jak rak.

Czym jest wysokowibracyjne jedzenie?

Pożywienie, które przyjmujemy codziennie, żeby miało wysokie wibracje przede wszystkim musi być żywe.

Żywe jedzenie to rośliny: owoce, warzywa, nasiona, orzechy, zboża. Ich żywość możemy określić na poziomie czasu zerwania z drzewa czy krzaka, wykopania z ziemi, wydobycia z łupiny, chwilę temu ścięta. 

Żywe oznacza też takie, które posiada w sobie żywe enzymy. Rośliny swoją żywość utrzymują 10 maksymalnie 15 minut po zerwaniu, ścięciu lub wykopaniu. 

Niezwykle ważne do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka jest też picie żywej, zdrowej wody.

Jednak człowiek jest w stanie uzyskać żywe jedzenie, które zawiera bardzo wysokie wibracje. To jedzenie również pochodzi z roślin i są to wszelkiego rodzaju soki. 

Sok wyciśnięty z żywej niedawno wykopanej marchwi lub z żywych 10 minut temu zerwanych jabłek lub z żywych zbóż czy trawy. Niestety w dzisiejszych czasach za mało mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców lub też świeżych przed chwilą wyciśniętych soków. 

Nie wiemy ile czasu tak naprawdę owoce i warzywa leżą na półkach sklepowych czy na straganach. Do tego nafaszerowane są chemikaliami przyspieszającymi wzrost, zabijającymi szkodniki i ogólnie niszczącymi glebę. 

Nie mówiąc o tym, że dzisiejsze warzywa i owoce już prawie nie mają wartości odżywczych.

Doskonałym źródłem wysokowibracyjnego pożywienia jest naturalny, prawdziwy miód. Zawiera on ogromną ilość żywych enzymów, a jego żywość doskonale wpływa na nasz nastrój, zdrowie i ogólne podniesienie wibracji życia.

W dzisiejszych czasach jedzenie jest przetworzone i chemicznie zmodyfikowane, nie ma w nim życia. 

Jedzenie takie powoduje, że my także nie mamy w sobie żadnych składników odżywczych, nie mamy w sobie wibracji wniesionych przez żywe rośliny, nie mamy w sobie żywych odżywczych składników takich jak na przykład enzymy roślinne, substancje biologicznie czynne, marko i mikro substancje czy chociażby witaminy i mikroelementy. 

Każda gotowana, pieczona i smażona potrawa traci swoją „żywość”. Wszystko co przygotowywane jest do zjedzenia w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza jest biologicznie martwe i niskowibracyjne. Nie przynosi nam korzyści większej niż zjedzenie kawałka kartonu.