Jagoda

Jagoda Green Ways zawiera całe, delikatnie wysuszone owoce czarnej jagody (Vaccinium myrtillus). Jest to naturalny produkt ekologicznej gospodarki agroleśniczej z pełną certyfikacją bio. 

Dzięki niskiej temperaturze suszenia (do 35°C) zachowuje dużą ilość znaczących substancji biologicznie czynnych.

Sposób użycia

Zalecana dzienna porcja Jagody Green Ways to dla dorosłego człowieka 1 saszetka (5 gramów) 1–2× dziennie. Dzieciom w wieku powyżej 3 lat należy podawać pół saszetki (2,5 g) 1–2× dziennie.

Zalecaną porcję dzienną należy rozmieszać w zimnej lub letniej, niegazowanej wodzie. Koncentrację i smak napoju można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody.

W saszetce z produktem mogą tworzyć się grudki. To naturalna reakcja na występowanie naturalnych cukrów, dlatego przed otwarciem należy wstrząsnąć saszetką.

Jagodę Green Ways należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze do 30°C.

Właściwości i korzyści

W Jagodzie Green Ways znajdziemy, oprócz witamin C, A, B2 czy B6, także mangan, magnez, żelazo, wapń, sód, potas, fosfor, miedź, chrom czy cynk. Jest bogatym źródłem flawonoidów, rezweratrolu i antocyjanów. 

Antocyjany to najważniejsze biologicznie czynne substancje zawarte w czarnych jagodach. Są silnymi przeciwutleniaczami o wielu pozytywnych działaniach. 

Jagodę Green Ways można łatwo wykorzystać na przykład do przygotowania koktajli i smoothie. Wspaniale pasuje głównie do dań na zimno, gdzie zachowuje substancje biologicznie czynne. 

Przy przygotowaniu potraw sprawdza się także jako naturalny barwnik.